Tilbakeblikk på 2021

Takk til alle våre samarbeidspartnere, finansiører og co-produsenter for et fantastisk samarbeid i året som gikk, og en spesiell takk til publikum som fortsetter å se og oppleve filmene våre! Her er noen av høydepunktene fra året som har gått, og noe av det vi skal jobbe med fremover.

Sisters on Track

av regissørene Corinne van der Borch og Tone Grøttjord-Glenne fikk en storstilt lansering på Netflix i 2021 og nådde ut til 350 land! Utrolig gøy å jobbe med en stor strømingstjeneste og å endelig vise film på Tribeca film festival!

Tai, Rainn og Brooke fra filmen Sisters on track

Se Sisters on track på Netflix!

you'll want to stand up and cheer for this eye-opening true story of three Black sisters from Brooklyn who emerged from a homeless shelter with their single mother to make it in the field competitive track with the odds stacked against them.

Peter Travers / ABC News / Top Critic

Gunda av Victor Kossakovsky

ble shortlistet til en Oscar i 2021. Filmen ble lansert i 40 land gjennom året og mange norske publikummere fant veien til de norske kinosalene. To AMANDA priser og nominasjon til Nordisk Råds Film Pris var noen høydepunkter. På tampen av året blir Gunda også kåret til en av de beste filmene fra 2021 i Aftenposten og NRK. Filmen Gunda er tilgjengelig på alle norske VOD plattformer.

Fra Haugesund der Gunda blir nominert til Nordic Film award. Foto: Grethe Nygaard

Alt det jeg er av Tone Grøttjord-Glenne

er fortsatt aktuell som film for læring i offentlig sektor og universitet her hjemme i Norge. Filmen mottar også priser på filmfestivaler og et høydepunkt var da regissøren og Emilie fra filmen fikk dra til Budapest på filmfestival sammen. Filmen ble nominert til Gullruten for Beste dokumentarfilm og fagprisen 2021. Emilie vinner Åpenhetsprisen i Sandefjord for sitt arbeid med å løfte tema i filmen.

Emilie og Tone
Emilie vinner Åpenhetsprisen 2021

Se filmen Alt det jeg er digitalt

Det å bli den utvalgte av en stor komite av så mange forskjellige, flinke og gode folk forsterker min stemme og hjelper de der ute som enda ikke har blitt sett, hørt eller trodd.

Emilie

Filmer som kommer i 2022

Brødrene i skogen av Øyvind Elvsborg er en perle av en film som vi gleder oss til å kunne dele med publikum nå snart. «Brødrene i skogen» forteller historien om et levesett som nesten er borte, om sorgen ved å bli værende og om å finne livsgleden igjen. Filmen får premiere i 2022 på NRK.

Brødrene i skogen: ‘Foto: Øyvind Elvsborg’


Dette året har vi jobbet tett med Gunhild Magnor Westhagen og hennes nye film om barn. Filmen handler om de tilsynelatende små, men uhyre viktige stegene barn tar i barnehagen for å bli “store”, empatiske mennesker. Vi gleder oss til å dele filmen når den er ferdig. Filmen er i sluttklipp og vil få premiere i 2022 på NRK og SVT.

Det vi er: ‘Foto: Gunhild Asting’

Co-produksjoner

Vi har i 2021 fått jobbet med dyktige produsenter og filmskapere fra andre land. Vi har vært co-produsenter på filmen ‘President’ av CamillaNielsson, ‘Writing with Fire’ av Sushmit Gosh og Rintu Thomas og ‘Han er min bror’ av Cille Hannibal og Christine Hanberg, ‘Den svenske modellen‘ av Viktor Nordenskiöld. ‘President’ og ‘Writing with fire’ ble kortlistet for Oscar 2022 og distribueres av NRK i Norge. ‘Han er min bror’ lanseres på VGTV i 2022.

Filmskaperne bak Writing with fire har Q&A på Film fra Sør
Filmskaperne bak President på Film fra Sør
Filmskaperne bak President på Film fra Sør

Nye filmer

I 2021 fikk vi startet arbeidet med utvikling av nye filmer og ser frem til å jobbe videre med prosjektet ‘Nordic Stars, Morning Calm’ manus Aino Rinhaug og regissør Shirley Kim-Ryu. Samt manus Gerd Fleischer og regissør Dheeraj Akolkar med prosjektet ‘The other side of silence’. Vi begynner også utvikling av prosjekter med regissørene Tone Grøttjord-Glenne, og Victor Kossakovsky.

Fra opptak Fish scale garden, Regissør Victor Kossakovsky, B-foto Gianmarco Donaggio, Fotograf Egil Håskjold Larsen

I Sant og Usant jobber vi alltid mot å finne nye møteplasser mellom filmene våre og publikum. Gjennom plattformen Educational storytelling har vi nådd en helt ny gruppe med publikum som ellers kanskje ikke ville oppdaget filmene våre.

Tone Grøttjord-Glenne’ regissør og prosjektleder

Nye møteplasser mellom film og publikum

I 2021 har vi fortsatt å utvikle Educational Storytelling som er en er en digital plattform som kombinerer film og kunnskap ved hjelp av en helt ny metode for digital læring. Plattformen ble lansert i mars 2020 og har kunder fra offentlig sektor i alle landets fylker og kommuner. Flere høyskoler/universitet benytter også våre kunnskapsreiser i sin undervisning.

Vi har jobbet hardt for å rigge plattformen for skoleelever og nå er vi endelig klare for å lansere kunnskapsreisen kampen om Narvik for vg 3 elever over hele landet.

Under kan du se promoen til en av våre kunnskapsreiser, Kampen om Narvik

Se flere av våre filmer digitalt

Fra alle oss i Sant & Usant med ønske om et Godt Nyttår og vi gleder oss til å fortsette å lage film i 2022.

Tone, Anita, Helen og Karoline