Grisen Gunda på vei til Oscar

GUNDA ER EN AV 236 INTERNASJONALE DOKUMENTARFILMER SOM KJEMPER OM OSCAR SHORTLIST

Victor Kossakovsky har laget en fysisk meditasjon om tilværelsen som prenger de normale barrierene mellom artene. Denne filmen er fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk.

Joaquin Phoenix

GUNDA fikk sin premiere på Berlinale i slutten av februar i Tyskland i 2020 og rakk akkurat å fylle store saler med publikum der blant annet på visningen på ZooPalast i Berlin for 2000 publikummere. Den internasjonale pressen spredde lovord om filmen rett før hele verden gikk i lock-down. Siden da har interessen for filmen fortsatt, og mange land sikret seg rettigheter til å vise den på kino. Men da kinoene har vært stengt i lang tid har selve distribusjonen latt vente på seg.

Allikevel har filmen blitt vist på mange filmfestivaler og vunnet pris både på Hamburg Filmfest og Stockholm internasjonale filmfestival, samt at den har vært nominert til IDA Documentary award, the Critics Choice award og 4 nominasjoner for Cinema Eye honors award.

Denne våren håper vi at Gunda får mulighet til å trekke publikum tilbake til kinoen etter et langt år med begrenset mulighet til å sitte i en kinosal. 35 land er så langt klare til å vise den i blant annt USA, UK, Tyskland, Frankrike, Benelux, Russland, Australia, Japan, Sverige og Danmark, for ikke å glemme Norge som lanserer 26. mars.

På en idyllisk gård i Vestfold følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. I tillegg blir vi kjent med kuer og kyllinger, deriblant en kylling med ett bein som prøver å fly. Dokumentaren GUNDA gir et unikt innblikk i dyras liv på
deres egne premisser, i en kinoopplevelse fri for hollywoodsk sentimentalitet, men full av følelser.

Her finnes ingen mennesker eller fortellerstemmer, bare empatiske og intenst tilstedeværende skildringer av små og store begivenheter i dyras hverdag. GUNDA er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentarfilm som inviterer publikum til å se og føle fra våre medskapningers perspektiv.