69 minutter av 86 dager

En Sant & Usant produksjon

I en sti av redningsvester, og blant en folkemengde på flukt, kommer etterhvert en 3 år gammel jente til syne.

Produsent
Tone Grøttjord-Glenne
Regi og foto
Egil Håskjold Larsen
Lyddesign og Mix
Aleksandr Dudarev
Klipp
Egil Håskjold Larsen
Klippe konsulent
Victor Kossakovsky
Salgsagent

Helt fra første sekvens ble vi imponert over regissøren visjon, som umiddelbart drar oss inn i en families emosjonelle og utmattende reise. Vakkert, stille og fokusert portretterer denne filmen på mesterligvis skjebnen og virkeligheten til mange. Filmen inspirerer til empati og solidaritet for de som søker om beskyttelse.

Gullstolen, Den norske kortfilmfestivalen

En sti av redningsvester leder oss inn til en folkemengde langs et udefinert kaiområde, og plasserer dermed filmen inn i velkjente rammer. Millioner av mennesker på flukt, tusenvis av omkomne, og et lappeteppe av politiske spill.

Med dette som inngang til fortellingen beveger kamera seg videre. Langs en gresk motorvei stikker en liten jente seg ut i mengden. 3 år gamle Lean er full av barnets energi og nysgjerrighet. Det lekende barnet engasjerer oss i sterk kontrast til de skremmende kulissene Europa byr på. Uten noen bakgrunnsinformasjon om barnet og hennes familie kan man bare anta hvor de har reist fra, at de har krysset havet og allerede vært igjennom mye.

En meter over bakken fanger kameraet fortellingen fra barnets ståsted. Vi er med henne, og hennes lille “Frost”-ryggsekk blant buksebena og bagene til alle de voksne rundt henne. Vi skjønner at hun forstår alvoret av reisen, hun er på vei til en ny framtid, men gjennom hele reisen holder hun fast ved barnets evne til å normalisere dagene. Hun synger, leker, deler en kjærlighet på pinne med sin lillesøster, vasker en onkels ansikt og sover i armene på sine foreldre når hun blir trøtt. Landskapet er i stadig endring, landegrenser krysses, men slik barnet selv ikke har noe forhold til de ulike landene, er vi heller aldri helt sikre på hvor hun befinner seg. Det vi vet er at Lean reiser for å treffe sin bestefar i Sverige og at hun drømmer om å lære seg å svømme.

69 minutter av 86 dager har blant annet vunnet en Emerging International Filmmaker Award på Hot Docs 2017, Nord-Amerikas største dokumentarfilmfestival. Beste dokumentar under Nordic International Film Festival og Sheffield International Documentary Festival, og en Nordic Dox Award på CPH:DOX. Filmen ble også nominert til Årets dokumentarfilm under Amandaprisutdelingen 2017.

Se trailer her: